Minoxidil

Minoxidil wat is het, voor wie is het bedoelt, etc.. In dit artikel lees je er alles over.

Wat is het en wat doet het?

Minoxidil is een vaatverwijder (middel om bloedvaten te verwijden), behorend tot de groep medicijnen genaamd ‘potassium channel openers’ (PCO’s). Het werd oorspronkelijk gebruikt als een orale medicatie tegen hoge bloeddruk. Bij sommige gebruikers werd onbedoelde haargroei waargenomen. Daarom is het middel algemeen erkend als haargroeimiddel. Doordat het middel geen enkele invloed op de hormoonhuishouding, zoals de middelen finasteride en dutasteride, heeft het een groot voordeel in gebruik.

Minoxidil structure
Chemische structuur minoxidil
Minoxidil
Minoxidil verwerkt in spray of lotion

Is minoxidil voor Man en Vrouw?

Als lotion is hetl een van de populairste middelen om haarverlies te bestrijden. Het middel kan worden toegepast bij haaruitval en kan zowel bij mannen als vrouwen gebruikt worden. Doordat het geen hormonaal middel is, maar een algeheel stimulerend effect heeft op de haargroei, kan minoxidil ook voor vele soorten haarverlies (en dus niet alleen in geval van Alopecia androgenetica) gebruikt worden. Minoxidil-lotion is beschikbaar in twee sterktes: 2% en 5%; de 5% oplossing werkt misschien iets sterker, maar geeft vaker bijwerkingen.

Aanbrengen en gebruik

Minoxidil aanbrengen
aanbrengen minoxidil

Het geneesmiddel is beschikbaar in lotion of spray. Zorg dat uw haar en hoofdhuid volkomen droog is voordat u de lotion aanbrengt. Het geneesmiddel kan direct op de hoofdhuid worden aangebracht. Het is aangeraden het middel tenminste 2x daags te gebruiken. Na aanbrengen moet het middel goed ingewreven worden en de hoofdhuid tenminste 4 uur droog blijven.

Zwangerschap. Gebruik dit medicijn NIET tijdens de zwangerschap of als u binnenkort zwanger wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Wel is bekend dat minoxidil overmatige haargroei bij de baby teweegbrengt. Als u dit medicijn gebruikt en u denkt erover zwanger te worden, overleg dan met uw arts.
-Borstvoeding. Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft, of stop de borstvoeding. Dit medicijn komt in de moedermelk. Het kan bijwerkingen bij het kind geven, zoals overmatige haargroei. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker.

Mogelijke bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende:

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Hoofdpijn

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Overmatige haargroei op andere plaatsen dan waar dit medicijn is opgebracht, zoals op de armen of benen of in het gezicht.
  • Huidirritatie, zoals droge huid, jeuk, huiduitslag en branderig gevoel.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Toename van het haarverlies tijdens de eerste weken van het gebruik.
  • Overgevoeligheid voor dit medicijn of een van de bestanddelen van dit huidmiddel. U kunt dit merken aan huiduitslag, jeuk en galbulten.
  • Duizeligheid en irritatie van de ogen.
  • Heeft u een hart- of vaataandoening, zoals angina pectoris (pijn op de borst), een versnelde hartslag of een hartritmestoornis? Dit medicijn kan de hart- of vaataandoening verergeren.

Neem contact op met uw apotheker of arts als u te veel last heeft van deze of andere bijwerkingen waar u zich zorgen over maakt.

Waar kan ik minoxidil kopen?

Het geneesmiddel is beschikbaar via online drogisterijen als lotion of spray. Helaas is het middel niet verkrijgbaar in de drogisterijen zoals het Kruidvat of de Etos. Dit is echter wel het geval in de Verenigde Staten waar het vrij verkrijgbaar is in de drogisterijen. Via de volgende link zie je waar je het beste minoxidil kunt kopen.

Minoxidil kopen

Wat werkt beter dan Minoxidil

OP het huidige moment is er geen beter middel tegen haaruitval.

Hoe lang duurt het voordat minoxidil werkt?

Het duurt 4 tot 6 maanden voordat er zichtbaar effect is.

Wat zit er in Minoxidil?

Wat in de Minoxidil formulatie zit is vaak afhankelijk van de fabrikant. In veel gevallen bestaat de minoxidil spray uit

Wat is beter finasteride of minoxidil?

Er zijn veel verschillende haargroeimiddelen op de markt. Echter de meeste artikelen hebben geen klinisch bewijs. Of deze middelen daarom werken is dan ook maar de vraag. Op het huidige moment zijn er echter twee die een bewezen klinische werking hebben. Dit zijn minoxidil (inclusief stoffen gerelateerd aan minoxidil) en finasteride. Beide hebben hebben een stimulerend effect op haargroei. De werking van beide ingrediënten verschilt en hebben zijn in het volgende artikel uitgelegd: Beste haargroeimiddel