Haaruitval

Haaruitval is normaal, iedereen verliest zo’n 50-120 haren per dag. Omdat er telkens weer nieuwe haren groeien, zul je daar niets van zien. Echter wanneer deze haren niet terug groeien of niet optijd terug groeien kunnen er kale plekken onstaan.

In dit artikel zul jet het volgende leren:

  • Verschillende type haartuival
  • Meest voorkomende type haaruitval
  • Oorzaken voor haaruitval
  • De beste behandel methode
Haaruitval

Verschillende type haartuival

Er zijn verschillende typen Haaruitval. Deze typen zijn hieronder beschreven:

  • alopecia androgenetica, ofwel klassieke (Erfelijke) haaruitval, zeer veelvoorkomend;
  • alopecia areata, een pleksgewijze vorm, uiting van een auto-immuunproces;
  • kaalheid door stoffen die de haarwortel aantasten zoals thalliumvergiftiging of na behandeling met middelen tegen kanker zoals chemo treedt vaak (meestal tijdelijke) haaruitval op;
  • Verder zijn er nog zeldzame ziekten waardoor haarverlies kan optreden zoals syfilis kan (‘mottig’ kaalheidspatroon); Verlittekenende alopecia; plaatselijke diepe infecties van de huid met schimmels kletskop (favus); ‘Dissecting folliculitis of the scalp’; lichen planus of een variant daarvan: frontale fibroserende alopecia; Chronische discoïde lupus erythematodes; Bulleus pemfigoïd (type Brunsting-Perry).

Meest voorkomende soorten haartuival

Androgenetica Alopecia

‘Alopecia androgenetica’ is de naam van de haaruitval die doorgaans wordt aangeduid voor erfelijke haaruitval. Androgenetic alopecia is het meest voorkomend bij mannen. Deze kaalheid wordt veroorzaakt door de gevoeligheid van de haarzakjes voor het hormoon dihydroxy-testosteron (DHT).

Alopecia androgenetica is strikt genomen geen ziekte of aandoening, maar wordt beschouwd als een verouderingsverschijnsel en is grotendeels erfelijk. Dat neemt niet weg dat het wel als een aandoening wordt ervaren, zeker voor (jonge) vrouwen bij wie de kaalheid goed zichtbaar is. Ook voor mannen bij wie de kaalheid al op jonge leeftijd inzet, kan dit heel belastend zijn en heeft het een grote invloed op de kwaliteit van leven.

Haaruitval Androgenetica alopecia

Bij deze vorm van haartuival groeit het haar niet snel genoeg terug waardoor kale plekken ontstaan.

Vrouwelijke erfelijke variant

Alopecia Areta

Haaruitval Mannen

Alopecia androgenetica, of kaalheid volgens mannelijk patroon, is een zeer veel voorkomende vorm van permanente haaruitval. Het is bij mannen volstrekt normaal en bij vrouwen slechts zelden een aanwijzing voor een onderliggend ziekteproces.

Bij mannen met aanleg voor alopecia androgenetica begint de haaruitval op enig moment na de puberteit. Kenmerkend is het (heel geleidelijk) haarverlies boven op de kruin en bij de slapen dat zich langzaam uitbreidt. De haren aan weerszijden van het hoofd en op het achterhoofd vallen niet uit. Dit komt door een erfelijke gevoeligheid van de haren voor dihydrotestosteron (DHT), een van de mannelijke hormonen. Vooral haren op de kruin blijken bij veel mannen extra gevoelig voor dit hormoon. Bij deze haren veroorzaakt DHT een verkorte anagene groeifase van het haar en vallen ze eerder uit.

Haaruitval patroon mannen

Oorzaak en behandel methode voor mannen

Haaruitval Vrouwen

Bij vrouwen komt haaruitval volgens het vrouwelijk patroon in de menopauze veel voor. Dit patroon bij vrouwen is daarom ook anders dan bij mannen. Het uitval patroon van vrouwen wordt weergegeven in de onderstaande afbeelding. Hoe dit patroon zich ontwikkeld en in hoeverre je als vrouw verliest is mede erfelijk bepaald. Wanneer bij jonge vrouwen haarverlies optreed is het verstandig om optijd in te grijpen en te gaan kijken naar de oorzaak. Wanneer er sprake is van overmatig veel haarverlies wordt aangeraden om een arts te raadplegen. In veel gevallen kan het dan ook een hormonale factor zijn.

Haaruitval patroon vrouwen

Oorzaak en behandel methode voor vrouwen

De beste behandeling tegen haaruitval?

Wij zijn ervan overtuigd dat niet 1 middel het beste is maar dat je altijd het beste een combinatie van behandelingen kan gebruiken. om zo de effectiviteit te vergroten. Hieronder staat beschreven wat de optimale combinatie is om haaruitval tegen te gaan en haargroei te stimuleren.

Haaruitval lotion & spray: Deze lotion en spray bevatten twee actieve ingrediënten die een elkaar versterken in werking. Een daarvan is cafeïne. Cafeïne zorgt voor een betere bloed doorstroom voor een verbeterde doorvoer van voedingstoffen en stimuleert de groei van de haarwortel. Daarlangs bevatten de spray en lotion een verbeterde minoxidil equivalent. Deze actieve stof remt DHT, het hormoon dat normaal zorgt voor haaruitval.

Dermaroller: Voor het beter opnemen van de actieve grondstoffen in de lotion en spray. Daarlangs stimuleert de dermaroller de bloed doorstroom en zorgt ervoor dat voedingstoffen vrijkomen voor het stimuleren van haargroei. Welke dermaroller de meest optimale werking en je voor jouw situatie het best kunt kiezen lees je hier: Beste dermaroller voor optimale werking.

Supplementen: Uit je voeding haal je natuurlijk veel grondstoffen en sommige daarvan zijn belangrijk tegen haaruitval en stimuleren haargroei. Echter neemt niet iedereen deze voedingstoffen goed op waardoor je lichaam een tekort kan krijgen aan deze voedingstoffen. Dit kan uiteindelijk in haaruitval kan resulteren. Daarom zijn supplementen een goede aanvulling op je dagelijkse voeding. Een optimaal supplement bevat meerdere voedingstoffen die belangrijk zijn tegen haaruitval.

Shampoo: Ook shampoo heeft een goede werking tegen haartuitval. Dit is ook gebleken uit onderzoeken met Cafeïne shampoo. Bekijk onze extra sterke formule die 2x zo sterk is dan de normale cafeïne shampoo’s.